Рядко ламборгини, което някога е било собственост на Род Стюарт, се продава за почти един милион лири, съобщава агенция „Прес асосиейшън“.
Става дума за екземпляр от модела „Ламборгини Миура P400 S“ в идеално състояние.

Преди няколко години той е реставриран – при това в спортната версия SV. На основен ремонт е бил подложен и двигателят. Всичко това – на съвсем нескромната цена от над 150 хил. лири.

Род Стюарт купува този автомобил като нов през 1971 г.
По това време цената на двуместната спортна кола, превърнала се в една от иконите на автомобилния дизайн, е под 10 хил. лири. Звучи като да е доста малко на фона на сега обявената, но тогава това е измеримо с цената на прилично жилище.

Музикантът освен това искал и десен волан, което прави колата още по рядка. Ламборгинитата от този модел с десен волан са само седем в света, твърди британското издание TopGear.

„Муира“ всъщност е достатъчно рядък модел – всичко на всичко производството му възлиза на 765 бройки.
12-цилнидровият 6-литров двигател има 370 к.с, достатъчни за максимална му скорост от 290 км/ч.
На времето тази кола е била един от най-бързите автомобили на пътя.

Стюард е собственик на колата до 1976 г., когато я продава. След това тя сменя собственика си няколко пъти, а последният – който предприема мащабната реставрация, я продаде наскоро чрез аукционната къща RM Auctions за 520 хил. евро.

Сега обаче обява за нова продажба се появява и в британския сайт „АутоТрейдър“.
Цената е доста по-различна – 899 999 лири, което е почти двойно.

„Класически автомобил като този вече рядко се появява на пазара, особено в толкова добро състояние. Това е много добра инвестиция, ако имаш 900 хил. паунда в сметката си“, казва говорител на „АутоТрейдър“, цитиран от ПА.