Украйна се намира на ръба на фалита, заяви днес премиерът Арсений Яценюк пред парламента в Киев. По думите му от 1-ви януари 2013-а година обемът на златния валутен резерв на страната е намалял наполовина.

Украинският премиер предупреди, че ако Върховната рада не приеме антикризисните мерки, предложени от правителството, Украйна е заплашена от неплатежоспособност. Яценюк  прогнозира инфлация в страната  между 12 и 14% през 2014-а. Строгите мерки са необходими за бъдещето на страната, подчерта той:

За това ще ни аплодират нашите деца - за това, че ще възстановим икономиката на страната и Украйна ще успее да излезе от сегашното си положение и ще успее да демонстрира икономически ръст, заетост, повишаване на социалния стандарт и висок икономически стандарт на страната.

В същото време Международният валутен фонд обяви спасителна помощ за Украйна между 14 и 18 милиарда долара за следващите две години. Ръководителят на мисията на Фонда в Киев Николай Георгиев уточни, че помощта ще бъде част от по-голям пакет, предоставен от други страни и агенции на стойност 27 милиарда долара.

За да отговори на условията за заем, Украйна се съгласи да повиши цената на природния газ за домакинствата с до 50 процента от 1-ви май. Сред другите изисквания е Централната банка да спре да подкрепя украинската валута. Гривнята вече загуби над 26% от стойността си в полза на долара.