Няма основания да очакваме поскъпване на яйцата преди Великден, каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в Павликени. Там той присъства на форум на тема: „Училището и бизнеса - ръка за ръка".
Страната ни има достатъчно ферми на европейско ниво, коментира министърът. "Производството е достатъчно, само за последната седмица са направени повече от 200 проверки за цените в София и страната. Активният контрол ще продължи непосредствено до Великден", допълни Греков.
Наскоро министърът посочи, че не се очаква и повишаване цената на агнешкото месо. Според търговците агнешкото месо може да достигне 10 лв. за килограм около Великден.
Месец преди Великден и цените на зеленчуците и плодовете тръгнаха нагоре.
По-големият износ за Европа тази пролет ще оскъпи месото, предвиждат търговците. За Великден български фирми ще изнесат 5400 т. агнешко за ЕС. Това е с близо 1000 т повече в сравнение с миналата пролет. През януари беше разпределена 80% от квотата.
Търсенето навън се засилва заради кризата с шапа в ЕС. У нас то още е слабо и средните цени за последните две седмици са се заковали на 7,25 лв. за килограм, сочат данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). В провинцията месото може да се купи дори по 6 лв., но в големите градове цените вече стигат 8,50 лв.
Допреди седмица на пазарите на живи животни още нямаше голямо предлагане на агнета, защото износителите се договарят на място с производителите. На едро агнетата се изкупуват от 2,50 до 3,70 лв. за килограм живо тегло, сочат данните на САПИ.
Кризата с шапа и ладата крава в Европа все още не е дала отражение на пазара на месо у нас, съобщиха от САПИ. След януарското поскъпване на телешкото засега изкупните цени на телетата се задържат на около 1,76 лв. за килограм живо тегло. Заради нарасналия износ обаче търсенето е голямо. Затова производители алармират да не се изкупуват телета под 350 кг.