Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Жозе Мануел Барозу призова всички политически сили в България, които са загрижени за бъдещето на страната да постигнат консенсус по ключовите въпроси.

Тази сутрин Барозу се срещна с българския премиер Пламен Орешарски. След срещата той подчерта, че е важно партиите в страната да постигнат минимум от национален консенсус по основните въпроси, нещо, което ще бъде в интерес, както на България, така и на ЕС. Най-важните институции и теми не трябва да бъдат поставяни под въпрос, подчерта председателят на ЕК.

Ние директно заявяваме какво трябва да се направи на национално ниво. "Напоследък публикувахме специфични препоръки към страните, които се надявам, че ще бъдат одобрени от Европейския съвет. Много от изискванията трябва да се свършат на национално ниво, но ЕС може и ще подкрепи тези усилия", обеща Барозу.

"Обсъдихме детайлно настоящата политическа ситуация в страната. Наясно съм, че политическата обстановка е напрегната и рефлектира на желанието на българското общество да види реформи, както и интеграция в политическата система", подчерта председателят Барозу.

"Оценявам гаранциите, които получих от премиера. Бях ясен с него, че притесненията са ни относно развитието в някои от областите, които посочихме преди няколко години", добави той.

Барозу заяви, че е посъветвал Орешарски да бъде мъдър в ключови назначения, особено на тези постове, които касаят борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"Кандидатите трябва да имат много високо ниво на доверие. Говорихме, че водим дискусии по важните проблеми и този въпрос ще бъде решен преди следващия доклад в края на годината", заяви председателят на ЕК.

Той е категоричен, че реформите в България трябва да продължат, включително в икономическата област. "Обсъдихме детайлно европейските фондове, които са критични за България. В момента фондовете от ЕС са основния източник на приходи в страната и ние искаме да сме сигурни, че тези пари се използват за добри каузи и инвестиции, просперитет на България", подчерта Барозу.