Ще направя консултации, ще апелирам за поне спазване на правилата като минимум отношение към държавността и към институциите. Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос кога ще бъде следващото заседание на КСНС.

Държавният глава посочи, че още не е решил и ще проведе допълнителни консултации с лидерите на политическите партии, както и с представителите на институциите, които ще участват. Ще проведа предварителни разговори с министъра на вътрешните работи с главния прокурор и с шефовете на НСР, НСО, след това ще бъде насрочена конкретната дата, каза президентът. Той подчерта, че след това ще бъде насрочена конкретната дата и не иска просто да бъде свидетел отново на един непродуктивен и "бих казал донякъде поставящ рекорд КСНС по неефективност и бих казал в нарушаване на елементарни принципи в държавата". "Нека минат консултациите, моето желание е това да се случи много скоро", повтори Плевнелиев.

Той подчерта, че е много важно политическите лидери да чуят какво казват хората отвън. "България може да се гордее с толкова демократичен, симпатичен протест, който казва много на политиците, с начина, по който го правят, с визията, с отношението, с характера, дори със смелостта да бъдеш добър, да бъдеш интелигентен и да го покажеш на цялата нация и на Европа. Аз съм чисто по човешки много разчувстван от този уникален протест, гордея се с начина, по който хората го правят – демократичен, истински с посланията, които те имат към всички политици", каза държавният глава. Той много се надява да бъдат чути и този път политиците наистина да вземат отговорни, ясни и смели решения.

На въпрос за това как ще коментира "нападението над централата на Атака", президентът каза, че всички представители в КСНС се обединиха около призива за това протестите да минават по един мирен и демократичен начин, да се избягват всякакви ексцесии. "Както и все пак да знаем колко е ценен и колко, бих казал, крехък е вече етнорелигиозният модел и този модел на толерантност, с който ние толкова много се гордеем. Призовавам и политическите лидери да дадат пример с отношението си към държавата, към правилата в нея и към различността на всеки. Не можем да обявяваме за лумпени едни хора, които по възможно най-демократичен начин протестират. Не можем да обявяваме за криминално проявени десетки хиляди българи, които са отвън с децата си, с кучетата си, с бебетата си", каза президентът.

Държавният глава каза това след откриването на Деветия конгрес на Съюза на ветераните от войните на България. На него и той, и военният министър Ангел Найденов, и председателят на НС Михаил Миков подчертаха, че това е една от най-достойните и уважавани организации у нас. Те подчертаха нейната родолюбива дейност.