Екипът на EuroShell алармира водачите на моторни превозни средства за нов вид измама. Информацията е от чуждестранните партньори на компанията, които отбелязват бум на нов вид кражби от коли. В момента на територията на Франция и Испания действат организирани групи, които проникват в паркирани товарни и леки автомобили, оставени дори на охраняеми паркинги, без возилата да бъдат видимо разбивани.

Целта на тези посегателства е намиране в превозното средство на оставени карти (горивни и банкови). Въпросните карти обаче не се крадат, а просто се копират и оставят на място. Впоследствие автомобилите и камионите се заключват от престъпниците. По този начин в много от случаите собствениците на копираните вече дебитни и кредитни карти, както и такива за гориво, не разбират нищо за случилото се. Най-честите посегателства във Франция и Испания са на карти за гориво, които впоследствие крадците ги използват доста дълго време, преди измамата да излезе наяве.

Опасенията са, че е възможно такава практика да бъде приложена и в България, като засегне не само товарни, а и леки автомобили. Поради тази причина бъдете особено бдителни, като следите регулярно справките за транзакции с карти, не ги оставяте в автомобилите си и не записвате ПИН кода върху картите или където и да е било другаде. Още от важните изисквания, които всеки знае, но не е лошо да си припомним, е да не споделяте ПИН кода със служителите на търговския обект или друг човек по принцип. Ако пък установите, че ваша карта е загубена или открадната, незабавно информирайте компанията, собственик на въпросната карта.