От 1-ви до 7-ми април 2014 година 8 младежи от професионалното училище „Оскар фон Милер" в германския град Касел ще бъдат стажанти в газоразпределителното дружество на Овергаз в Русе. Учениците ще научат повече за това как се експлоатира и поддържа газоразпределителната мрежа и нейните съоръжения у нас от специалистите на компанията.

Ценната практика за младежите е факт благодарение на партньорството между немското училище, русенската Професионална гимназия по промишлени технологии "Атанас Буров" и Овергаз.

В процеса на работа бъдещите газови специалисти ще натрупат повече практически знания и умения в сферата, която са избрали за своето професионално развитие – практика, която безспорно отговаря на принципите на дуалното образование. Система, която е изцяло възприета от немското училище, а у нас тепърва предстои да бъде развита.

В края на стажа, осемте ученици ще вземат участие и в деветото издание на Националния учебно-професионален конкурс за най-добър газов техник заедно с още 18 български гимназисти, които вече се класираха за финалния етап. Състезанието, което е инкубатор за млади специалисти, се организира от Овергаз и Министерството на образованието и науката (МОН) и ще се проведе на 11 април 2014 година в Русе.