Сергей Станишев остава лидер на БСП след проточил се над 9 часа национален съвет на БСП, предаде БНР. В сегашната кризисна обстановка не оставка на ръководството е начинът за поемане на политическа отговорност, гласи гласуваното от социалистите решение.

Според документа се дава вот на доверие на ръководството да изпълни редица политически ангажименти. В крайна сметка лидерът на БСП Сергей Станишев не поиска личен вот на доверие, предаде Дарик радио. Въпреки че във вторник, когато съобщи за националния съвет, той заяви готовност да потърси доверието на социалистите, това не бе записано в предложението на дневния ред.

Още по средата на заседанието говорителят на партията и военен министър Ангел Найденов призна, че в залата се водят тежки диалози и се казват много истини. Единствената тема, по която не са имали разногласия, е, че на всяка цена трябва да бъде оказана подкрепа на правителството на Пламен Орешарски.

Участниците гласуваха решение, в което се споменава, че се дава вот на доверие на Изпълнителното бюро за да предприеме редица мерки. До очаквания дебат за оставка на лидера на социалистите така и не се е стигнало на пленума.

Най-остър след десетчасовото заседание бе Георги Първанов, който заяви: "Има груба манипулация. В документа между другото е вкаран текст за доверието. В доклада на председателя такъв въпрос не беше поставен", предаде думите му Дарик радио. На излизане Мая Манолова контрира, че мнението на Първанов, че това е груба манипулация, е негово лично. Вот на доверие за подкрепа на кабинета има и лична подкрепа за ръководството и лидера Сергей Станишев също е била оказана.

Дали Станишев е искал вот на доверие беше питан и Георги Пирински. Той отговори, цитиран от БНР, че му се струвало, че във вторник формулировката била имаме готовност да поискаме вот на доверие. А по повод на това, че Първанов определил гласуването като подмяна, Пирински коментирал, че му се струва, че бившият президент не бил прав.