Нов изтекъл запис в публичното пространство разпали поредния скандал в Турция само дни преди предстоящите на 30 март местни избори в страната, пишат турските вестници.

От записа може да се заключи, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е разпоредил видео със секссцени с участието на бившия лидер на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Дениз Байкал да послужи на медиите.

В. „Радикал“ посочва обаче, че записът на телефонен разговор, на който се твърди, че се чува гласът на Ердоган, не е така ясен както предишните, поради което е придружен от субтитри. Както изглежда от записа, гласът, приписван на премиера, дава нареждане тайно заснетите интимни сцени от извънбрачна връзка на Дениз Байкал да бъдат разпространени в интернет и по телевизията.

„Политическо земетресение със записи“, пише в заглавие в. „Заман“, напомняйки, че заради скандалния видеозапис лидерът на НРП Дениз Байкал трябваше да подаде оставка на 10 май 2010 г. Изданието цитира коментар на Байкал във връзка с новия запис, че ако записът отговаря на истината, хората, които са го направили, не би трябвало да могат да го погледнат в лицето, нито себе си в огледалото. „Невъзможно е тези хора да продължат напред по пътя си, сякаш нищо не се е случило“, коментира Байкал.

Същото издание дава думата и на сегашния лидер на НРП Кемал Кълъчдароглу, който смята, че „такъв мащаб на безнравствеността е невиждан в никоя друга страна“. В публикацията се напомнят и думите на премиера Ердоган, който използва темата в предизборната си кампания през 2011 г., заявявайки „това не е нещо лично, а общо, това е обща липса на морал“. Пред медиите пък премиерът беше казал: „Ако подобно нещо беше станало в моята партия, веднага щях да го пратя на дисциплинарна комисия с искане за изключване“.

„Питайте Пенсилвания, той добре знае“, коментира на свой ред премиерът, цитиран в заглавие от проправителствения в. „Йени шафак“.

Остър отговор е получил според изданието опозиционният лидер Кълъчдароглу на твърденията си, че сексзаписът на Байкал е послужил на премиера.

„Лично аз премахнах само за половин час този запис“, заявил Ердоган. „Говоря открито и ясно, с подобни монтажи няма да може да стигнете до никъде“, посочил премиерът на предизборен митинг. Ердоган заявил още, че подобно неморално и неетично поведение не е типично за неговата партия.

„Има го обаче у вас, става при вас. Има го и в Пенсилвания, с която сега вървите заедно“, казал още министър-председателят, намеквайки за сближаване преди изборите между живеещия в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и опозиционната НРП.

„Всъщност вие заедно подготвяте записите, но няма да въвлечете и нас в тази игра“, заявил още Ердоган.