Въпреки че в последните дни се радваме на лятно време с горещи температури, истинското астрономическо лято ще настъпи на 21 юни в 8.03 ч.

С настъпването на лятното слънцестоене, започват и най-горещите дни в годината. На територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо и завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.

В първия астрономически летен ден времето над страната ще бъде слънчево, а вятърът слаб от изток. В следобедните часове над планините в западната половина от страната ще се развие купеста облачност, но ще остане без превалявания. Максималните температури ще се повишат с 2-3° и ще бъдат между 31° и 36°. В София температурата ще бъде около 32°, а по Черноморието около 26°-28°.

И над планините ще преобладава слънчево време. В следобедните часове по-значителна купеста облачност ще има само над Западна Стара планина, Рила и Пирин, но без превалявания. Вятърът по билата ще е до умерен от север. По Черноморието ще е слънчево, около и след пладне със слаб източен вятър. Максималните температури по крайбрежието ще са между 26° и 28°. Температурата на морската вода вече е 22°-24°. Вълнението на морето ще е слабо 1-2 бала.