Срещата между Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали е шамар за БСП, какъвто партията не е получавала от 1990 г.
Това заяви изключеният от БСП бивш вътрешен министър Румен Петков в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

"БСП е унизена, поставена в ъгъла. Казано ѝ е, че е забъркала проблема с Изборния кодекс. Затова ДПС и ГЕРБ ще решат проблема, а по-несериозните играчи да стоят по-настрани за малко”, смята Петков за кафето в Кърджали, след което ДПС преотстъпи спорното място в ЦИК на ГЕРБ, а от партията на Борисов върнаха жеста, като внесоха предложение за увеличаване на състава на ЦИК, така че ДПС да могат да си възстановят мястото.

"Борисов и Местан се представиха като отговорните хора. Такъв шамар БСП не е получавала от 1990 г., това е лошо за БСП”, заяви Петков.  По думите му тази среща е показала, че БСП не е необходима за решаване на сериозни въпроси.

Той определи решението на президента за квотите в ЦИК като неадекватно и коментира, че "порокът на този изборен кодекс е, че търпи тълкования. Той е написан така, че всеки може да го чете както прецени”.

Според Румен Петков няма съмнение, че хора от ДПС поддържат тесни връзки с хора от ГЕРБ.

"ДПС не са виновни, те имат свои интереси, кадрова политика, принципи, които отстояват. Те е партията, която прави политика, БСП е мандатоносителят”, коментира Петков. Той отправи остри критики към социалистите, че не изпълняват предизборните си обещания и припомни обещаните 250 хиляди работни места.

„Избираме ЦИК, която няма физическото време да подготви правилата на работа и документацията свързана с изборния кодекс. Отгоре на всичко ги плашим с Конституционен съд, тоест искаме да взривим евроизборите”, заяви Петков.

Румен Петков осъди отсъствието на лидера на БСП Сергей Станишев от Консултативния съвет за национална сигурност

„Няма случай от 90-година насам, в който лидер на БСП да е отсъствал в кризисен момент. Безотговорно е лидерът на мандатоносителя да отсъства при вземането на такова важно решение”, заяви Петков.

Той се обяви против санкции срещу Русия, тъй като според него от тях ще пострада България.