Темата, по която има консенсус, е подкрепата за правителството, това не се оспорва, няма искане за оставки и предсрочно прекратяване на мандата.

Това заяви министърът на отбраната и член на НС на БСП Ангел Найденов, преди да е свършило заседанието на НС на столетницата, което предизвика небивал медиен интерес.

В момента тече тежка и много трудна дискусия, има висок градус на напрежение, продължи Найденов. Но всички ние сме наясно за силата на протестите, за натрупания гняв, израз на несъгласието с определени решения и от пленарна зала на НС, както и нетърпението да бъдат предприети отделни действия от правителството, коментира той. Дискусията е по линията какво би укрепило правителството начело с премиера Пламен Орешарски. Чуха се различни предложения, включително и за оставка на нашия лидер Сергей Станишев, оставка на ИБ и предложения за свикване на конгрес на партията. До този момент няма предложения за свикване на пълен цикъл отчетни избори и свикване на нов конгрес, подчерта Найденов. Исканията са за ново заседание на НС, поясни той.

В проекта за решение сме написали, че има необходимост от консолидация, стабилизация на институциите, има и предложение за гласуване на доверие на ИБ, начело със Сергей Станишев. Има и оценка - грубата грешка с избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, грешка с дълбоки последици, която изведе на улицата много хора, несъгласни с тези непрозрачни процедури, заяви Найденов. Има и различни лица и пластове в този протест, но мнозинството от хора имат своите основания да изразят гняв и възмущение. Но и хора, които търсят реванш, свързани с предишното управление, хора от старото дясно и други, търсещи изместване на политически формации, например Атака от тяхното място в парламента, уточни Найденов. Това, обаче, не може да бъде извинение за цялото напрежение. За това дискутираме днес, посочи Найденов.

Централен въпрос в оценките и предложенията е необходимостта от ясна политическа и парламентарна подкрепа за спешните мерки, предложени от премиера. Трябва на това да бъде подчинена и работата на депутатите. Водени сме от мисълта да вземаме прозрачни решения, плод на колективната воля, каза Найденов. До 20 юли се предлага да бъде свикано ново заседание на НС, за да се направи оценка на представянето ни на миналите парламентарни избори.