Вместо да потърси подкрепата на разширеното ръководство на социалистическата партия, лидерът на БСП Сергей Станишев се скри зад Изпълнителното бюро, от което всъщност поиска вот на доверие, но формален и маскиран с много думи и обещания за спазване на устава и напомняне за носената важна отговорност.

Признавайки, че назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е предизвикало вълна от граждански протест срещу “корумпиращия диктат на задкулисни фактори“ тясното ръководство на БСП твърди, че взаимоотношенията им с ДПС трябва да продължат да се развиват на основата на политически принципи, които зачитат програмния и експертен характер на правителството.

Проектът на решение, в който Националният съвет на БСП трябва да даде подкрепата си на висшето ръководство на партията, обвързва правителство, парламентарната група на БСП и Изпълнителното бюро и спасяване на България от ГЕБ по такъв начин, че то да не може да бъде отхвърлено.

В обосновката на проекторешението на Националния съвет е записано още, че не подлежи на съмнение, че възникналите протести са израз на напълно обоснованото възмущение от едно очевидно порочно кадрово решение за една от най-важните структури в държавата.

Ръководството на БСП признава своята “сериозна политическа грешка с тежки последици както за партията, така и за обществото“, но в същото време смята, че оставката не е начинът да поемат политическа отговорност за допускането й. “Вместо това е наложителна пълна консолидация на усилията за успех на действията за оздравяване на политическия живот и стабилизиране на страната“, пише в проекторешението, което предстои да се одобри.

Изпълнителното бюро смята, че трябва да получи подкрепа за решаване на най-острите проблеми на гражданите и е наложително “да се пристъпи към всеобхватни мерки за изкореняване на натрупваните с години тежки проблеми и пороци в организацията на дейността на партията в центъра и по места“. По тази причина Изпълнителното бюро иска да получи вот на доверие, след което ще се организират незабавно “отговорни обсъждания“ във всички партийни организация. После ще се утвърди ясна процедура за взаимоотношенията с членовете на кабинет.

Висшето ръководство на социалистите обещава още вече да спазва реда за съгласуваност с централните и местните органи на управление своите решения за назначаване на хора на ръководни длъжности. Точно след месец националният съвет ще представи на нов пленум идеите си за организация на работата в партията, които да гарантират колективния принцип за вземане на решения.

С този ангажимент на практика ръководството на БСП признава, че назначенията до момента в изпълнителната власт не са взети от партията, а еднолично от партийното ръководство.

“В бъдеще строго да се спазва посочената уставна норма за редовен отчет от Изпълнителното бюро пред Националния съвет на партията“, обещава още ръководството на социалистите, с което само затвърждава създаденото впечатление, че пленумът на БСП, в който влиза и част от парламентарната група на партията, не е бил запознат с досегашните кадрови решения.

Документът, който все още не е гласуван от социалистите, завършва със станалите обичайни фрази за спасението на държавата от ГЕРБ, в което БСП заема централна роля. По неофициална информация на социалисти проекторешението е разписано по този витиеват начин и без поискан директен вот на доверие, за да не може да бъде отхвърлено.

“Кой ще посмее да отхвърли текст, според който ГЕРБ е най-големият враг на държавата, и наред с вота на доверие към Станишев трябва да преборим и Бойко Борисов? Нали после ще ни обявят за предатели“, обясниха социалисти.