Прокурорките и служителките в Специализираната прокуратура да не си позволяват нокти, по-дълги от 3 милиметра, и в никакъв случай не трябва да ги лакират с ярки цветове, гласи част от изключително странна заповед на шефа на институцията Светлозар Костов, с която предписва на магистратите и служителите как да се обличат на работа.

Гримът на дамите трябва да бъде семпъл, като не се допуска ярко червено червило, се казва в заповедта, издадена на 12 юни и публикувана в сайта "Правен свят". Само шест дни по-късно тя е отменена от Върховната касационна прокуратура.

Аксесоарите могат да бъдат до 5 на брой. Костов е определил, че в това число влизат чанти, бижута, колани, брошки и други неща, които не е успял да дефинира. И тук има условие – те не бива да са ярки, да издават силен звук, да са с рекламни надписи или с емблеми.

Прокурорките и служителките трябва да са с чорапогащи. Шефът не е предвидил опция да се носят чорапи, а само чорапогащи. В тази графа не е разписано как ще се контролира неизпълнението. Светлозар Костов харесва чорапогащите, когато са гладки, черни или бежови и го е написал в своята заповед.

Определени са и задължителните цветове на дрехите на мъжете и на жените в спецпрокуратурата. Те трябва да са в черно, сиво, синьо, кафяво, бяло или бежово. Бежовото е позволено само през лятото.

В правилата се казва още, че панталоните трябва да покриват токчетата, ризите трябва да са с дълъг ръкав, а през лятото се допуска и къс, но в никакъв случай блуза без ръкави.

Вратовръзката за мъжете е задължителна. Полите и роклите трябва да са с дължина до средата на коляното. Обувките на мъжете трябва да са кожени (класически затворен модел), а за жените се допуска петата да е отворена. И за двата пола прическата трябва да е семпла, а за жените има и допълнително ограничение – не се допуска ярък цвят.

Изключение от забраната се допуска само по лекарско предписание или за бременни жени.

В заповедта към правилата Светлозар Костов задължава прокурорите да са с тоги при участието им в съдебни заседания, което е и задължение по Закона за съдебната власт. Той обаче задължава своите служители да се обличат само в кабинетите си, а не по коридорите, тоалетните или в съдебните зали.

Костов забранява прокурорите да пушат, докато са с тоги.

След като заповедта за дрехите на прокурор Костов е изпратена за сведение до Върховната касационна прокуратура, тя е отменена от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов като унизителна за магистратите и служителите.

Самият Светлозар Костов показа преди няколко години изключително добър вкус, снимайки се с кънки на врата по случай осъдителната присъда срещу фигуриста Максим Стависки.