Министър-председателят Пламен Орешарски ще обяснява утре на четири очи на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу какво става в България и как може то да свърши.

В официалния дневен ред на срещата им е подготовката на Европейския съвет в края на другата седмица (27 и 28 юни), който ще се занимава с младежката безработица и финансирането на малките и средните предприятия, каза Марк Грей, говорител в комисията.

Барозу иска да разбере лично от Орешарски какво се случва в България и ще постави въпроса за върховенството на закона, добави говорителят.

На втория ден от протестите Комисията подчерта в специално изявление, че българското общество е "разтревожено за върховенството на закона" и че са "нужни политики и процедури които да вдъхват доверие на българския народ". Според изявлението се очаква Барозу лично до предаде това послание на Орешарски. Подобна среща го очаква по-късно утре и при председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой.

Орешарски се очаква да започне двудневното си посещение в Брюксел днес следобед и да се срещне с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и с българските евродепутати.