Станахме свидетели на нещо изключително. Дори в най-тежките за държавата моменти, когато политическите страсти са стигали точката на крайна нетърпимост, Консултативният съвет за национална сигурност е бил последна опора на държавността.

С тези думи започна изказването си след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Росен Плевнелиев. Аз като президент няма да позволя да се подхожда само партийно. Днес аз исках да събера политическите сили на една маса, за да потърсим решение, дължим го на народа си. Другото е не просто безотговорно, то е деструктивно за правовата държава и демократичното общество. Няма да позволя, който и да е да поставя под съмнение правото на нацията ни да се развива, на децата ни да имат своето бъдеще.

Ще си позволя да споделя и някои мои оценки, каза президентът и посочи, че не е е забравил задължението си да бъде президент на всички българи. От криза се излиза с разум. От криза се излиза с реализъм, прагматизъм, защото той е необходим дори и затова да видите кой е кризата, къде е кризата. Очаквах това от лидерите на парламентарните групи. Вместо това станах свидетел на поредната доза политически оценки на минали събития, несъвпадащи с дневния ред, който ни задава обществото.

Очаквах да чуя предложения за това как ще започнем да си връщаме малко по-малко общественото доверие. За съжаление, различни са оценките на политическите партии. Днес, директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Аз много добре знам какви са моите правомощия и задължения по Конституция. Няма как да мълча когато виждам, че те са застрашени, още повече, че аз не съм се отказал да изпълнявам конституционните си пълномощия. Няма да спра да се боря за стабилност и ще подкрепят всеки един законопроект, който е в интерес на нацията.

Сега не се нуждаем от упражнения, които да показват кой владее по-добре политическите и парламентарни хватки. В този сценарии аз няма да участвам, категоричен бе държавният глава.

Той заяви, че позициите на партиите са различни. Все пак бе постигната обща позиция по някои теми. Бе постигнато общо разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Общ апел от всички членове на КСНС за протестите е да преминават по един мирен начин и с призив срещу всякаква форма и прояви на агресия, екстремизъм, с ясен апел протестите да минават по законов ред. Обща е позицията, че справедливите и законни искания на протестиращите трябва да бъдат чути и се изразява обща загриженост да се положат максимални усилия за запазване на стабилността и етнорелигиозния модел за толерантност и да се въздържаме от всякакви прояви на расизъм и екстремизъм, категоричен е Плевнелиев.

Обща позиция е, че институциите трябва да действат в интерес на гражданите, да има силен диалог. Обща е позицията, че по предложение на политическите сили, участващи на днешния съвет, бе постигната обща позиция по точка 2, тоест реформите в сектор "Сигурност", да бъде отложена за нов КСНС, който да се проведе много скоро и в по-широк формат.

Дотогава да не се предприемат законови промени на парче в сектор "Сигурност", защото всички са обединени, че трябва да има интегриран подход в тази сфера. Бе постигната обща позиция за необходимостта да се работи по Изборния кодекс за един по-либерален променен Изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за част от които и хората протестират, това е част от протеста на хората", подчерта президентът.

Оценките са различни оттук нататък. БСП, ДПС и Атака застават изцяло зад мерките на премиера Орешарски. Според тях няма нужда от избори сега, това обслужва единствено ГЕРБ. Мерките, предложени от Орешарски са безспорни и ще проработят и трябва да се даде шанс. ГЕРБ заявяват, че не работят за дестабилизация, а вярват, че единственото по-бързо решение за стабилност са нови избори. ГЕРБ също така заявяват категорично своята позиция, че ще участват в работата на НС единствено по темите, свързани с Изборния кодекс, допълни държавният глава.

Той заяви, че оценката за протестите също се разминава сред различните политически сили. "Например, според Волен Сидеров, протестиращите са нерегламентирана група, която не спазва правилата, вилнеят по улиците на София и издигат расистки лозунги. Неговата оценка е, че това не са мирни протести, а са инициирани от политически партии. Нямаше как да се постигне общо разбиране при толкова разминаващи се оценки за това какво се случва навън", каза Плевнелиев.

В началото на КСНС не ми бе дадена възможност за традиционното обръщение във връзка с неспазване на правилата на КСНС от лидера на Атака Волен Сидеров. Помолих го изрично оттук нататък да се съобразява с правилата, които всички единодушно приеха за провеждане на съвета, затова искам пред всички вас да споделя публично позицията си. Изложих ясно пред участниците в КСНС по точка 1, която беше мерки за оценка и дискусия по актуалната политическа обстановка в страната, моята позиция, че знам, че в този формат думата криза звучи тежко, но не намирам друга дума, с която да илюстрирам ситуацията в страната.

6 дни имаме протести, това е ясен знак, че за пореден път нещо е дълбоко сбъркано в действията на политическите сили. Протестите не се свеждат до една или друга кандидатура и най-видимото доказателство за това е, че хората още са на улицата. Политиците не дават явно отговора на гражданите. Вместо стабилност, се произвежда нова доза нестабилност. Кризата се задълбочава. Това показва, че е добре планирано мероприятие с нагласянето на критериите за изискванията и годините за един кандидат.

Жалко ако така ще се правят законите в България. Предупреждавам да не се бърза и да не се допуска отново подобен подход към законодателните промени, да се дебатира публично и подробно в комисиите в НС, заяви Плевнелиев.