След прецедента с назначаването на тройна медицинска експертиза по делото на Марин Калчев от Ловеч, днес, за първи път в България, съдът се произнесе с присъдата „невинен“ за притежаването и отглеждането на марихуана. Марин бе съден за притежаването и отглеждането на две растения коноп, с които намаляваше симптомите на болестта си множествена склероза.

На 12 февруари Ловешкия районен съд назначи тройна експертиза, с която да се докаже въздействието от лечението с домашно отглежданите конопени растения, съобщи Фокус, позовавайки се на информация от портала medicalmarijuana.bg.

Назначените експерти трябваше да отговорят на въпросите дали Марин Калчев страда от множествена склероза, съществуват ли методи на лечение на симптоматиката на това заболяване чрез употребата на коноп и повлиява ли употребата на коноп на здравословното състояние на Марин. След проведените анализи в експертизата се посочва категорично, че употребата на марихуана с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването при Марин Калчев, като намалява чувството на умора и „скованост“ при физическо натоварване, но и влияе благоприятно на общото му състояние.