Има голяма вероятност от режим на тока, защото не са правени инвестиционни ремонти, а само ремонти на хартия. Това каза в сутрешния блок на Би Ти Ви Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката.

Той допълни още, че всички държавни фирми са задлъжнели една към друга. Всички производители на ток идват при мен и представят неразплатени сметки, защото няма свежи пари в системата, посочи Стойнев.

"Всички държавни фирми са задлъжнели – ако започнат едно по едно да фалират предприятията, естествено, че това(режима на тока - бел. ред.) е възможен сценарий. Уверявам ви, че падне ли правителството, сгромолясваме и държавата. Още 6 месеца безвремие ще бъде пагубно", допълни още министърът.

При посещението си в събота в "Мини марица изток" той установил, че там работата може да спре, защото не са подменяни основни части на съоръженията, източвани са пари. Стойнев съобщи, че потреблението на ток в бита в момента е спаднало до 70% от обичайните си нива, а при бизнеса – до 30% на сто. "Каква икономика имаме ние? Нямаме!", обяви министърът на икономиката.

Обявените преди ден социални и икономически мерки от програмата на кабинета нямат за цел да заглушат протестите, а са нужни на България, за да оцелее в близките месеци, обясни още Стойнев.

Той заяви, че не е заел този пост, защото е мното престижно да си министър, а защото трябва да се свърши "тази работа". Хора от енергийния сектор му заявили, че е луд да поеме този пост в момента, защото ситуацията в енергетиката била като стая с динамит, в която министърът се разхожда със запалка.

"Моята задача в тази криза е да спася положението. Иначе най-лесното е да хвърлим оставка и следващите да се оправят. Но това е бил принципът през последните 23 години", посочи позицията си Стойнев.

Снощи на свое заседание енергийната комисия в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката и в Закона за ВЕИ с цел да се измени моделът на ценообразуване на тока. На въпрос защо тези промени не са били приети преди седмица, а се задвижват сега, в разгара на протестите, министърът обясни, че върху промените се работело денонощно, те били работа на независимия енергиен регулатор и всичко това не ставало със заповед на министъра.

На въпрос за причините да се назначават неподходящи хора на ключови постове и после да се налага да бъдат освобождавани, министърът обясни, че в днешната ситуация много малко били хората, които са готови да поемат отговорност, да имат чисто минало и да са експерти. Всеки в миналото може би е направил някаква грешка, обясни той. "В момента да си част от правителството - всички залагаме името си. Факт е, че при някоя грешка, това означава край на политическата кариера", обобщи той.

Според него хората искат нов тип на правене на политика. "В днешно време не е достатъчно да си добър експерт, най-важно е хората да ти вярват", посочи той.

В петък ще се проведе поредното заседание на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката, на което ще бъдат обсъдени промените в енергийните закони и предлагания нов модел за ценообразуване на тока, съобщи още Стойнев. Съветът не е заседавал в последните три петъка.