Медийната регулация не трябва да бъде разглеждана като цензура върху медиите, а като въвеждане на общи правила, които биха направили журналистите по-свободни и независими. Това коментира президентът Росен Плевнелиев на среща с вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон и с генералните директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия Радослав Янкулов и Вяра Анкова.

Росен Плевнелиев припомни, че всички страни в челните позиции в международните класации за качество на медийната среда имат работеща медийна регулация и отново призова за дискусия по медийното законодателство у нас.

Държавният глава поздрави генералните директори на българските публични медии, които в много трудна среда запазиха демократичния и честен подход при изпълнението на обществените им функции. Дълбоко уважавам тяхната работа, защото въпреки бюджетните ограничения, БНР и БНТ работят независимо, обективно, дават думата на всеки и не крият политиците, каза Росен Плевнелиев.

Недофинансирането остава основно предизвикателство пред обществените медии. Българските публични телевизия и радио получават едва една четвърт от средното за Европейския съюз публично финансиране, което е около 30 евро на глава от населението, посочи вицепрезидентът Клаудио Капон. Той допълни, че с развитието на технологиите нуждите от финансиране на инвестиции за цифровизация и за модерно оборудване на обществените медии нарастват още повече.

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за увеличение на средствата за БНТ и БНР. Бюджетите на обществените медии не са достатъчни и допълнителното им съкращаване година след година ще ги осъди на тежко съществуване, предупреди държавният глава. По думите му, инвестициите в културни и образователни програми, които в дългосрочен план имат многократна възвръщаемост, няма как да се реализират при сегашното равнище на финансиране на обществените медии у нас.

Президентът и медийните професионалисти обмениха и мнения за ролята и мястото на обществените медии в условията на натиск върху тяхната независимост от политически и икономическия фактори.

Вицепрезидентът на Европейския съюз за радио и телевизия е на посещение у нас до 27 март. Организацията е водещо професионално обединение на обществените електронни медии в света. EBU има 72 пълноправни и 35 асоциирани членове в 77 страни.