НЕК сезира прокуратурата поради отказа на трите ЕРП-та да изплатят дължимите над 350 млн. лева към компанията. Това стана ясно по време на заседанието на комисията по енергетика в НС.

Не приемам да не се плащат фактурите към НЕК - по никакъв начин не се дава право на ЕРП-та да прихващат тези суми. Това заяви в края на днешното заседание на комисията министър Драгомир Стойнев след изслушването на представителите на трите ЕРП-та по създадената криза с плащанията.

Задаваме си въпроса защо е възникнал този проблем, защо методиката е "съборена" в съда, защо въпреки че има възражения от ДКЕВР продължават определени действия от ЕРП-та, запита Стойнев. Ситуацията е доста неприятна, констатира министърът. Ние продължаваме да събираме парите от емисиите, но това няма нищо общо с този проблем в момента.

Като принципал на дружеството НЕК съм длъжен да търся тези пари от ЕРП-тата, аз нямам друг избор. Проблемът тръгва от 2012 година и съдът винаги е казвал, че тази методика, която "пада" във ВАС, тя "пада" не защото е сгрешена, а защото не са спазени определени процедури, смята Стойнев. Аз няма да вземам страна, от ДКЕВР трябва да намерят начин да се изработи една нова методика, чрез която да има компенсиране на разходите по изкупуване на зелена енергия.

Моделът е бил пригоден за едни мощности, изведнъж стават за няколко месеца над 1000 мегавата присъединяване, подчерта министърът. Някой трябва да плати тази цена - никой не казва, че НЕК трябва да плати тази цена, каза Стойнев. Като принципал аз трябва да търся тези пари. И се стига до един момент, в който това става непосилно. Трябва да има нормални европейски практики и да се спазва законодателството.

Разбира се, че НЕК е сезирала прокуратурата - къде са отишли тези средства, имали ли са право ЕРП-та да ги прихванат? Решението е на ДКЕВР и от нейната компетентност, заяви още Стойнев. Ние не можем да кажем дали дружествата са прихванали неправилно тези суми, но парите трябва да постъпят в НЕК. Трябва всички заедно в диалог да решим тези проблеми, тези мощности някой трябва да ги компенсира, повтори министърът. И напомни, че проблемът не е създаден от това правителство.

Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай предложи на следващото заседание да се поканят представителите на ДКЕВР за изслушване, да се разпоредят на НЕК и ЕРП-та да предоставят цялата кореспонденция помежду си от 2012 г. насам. Да се поиска ЕРП-та да представят по разбивки всички инвестиции, които са направили, откакто са приватизирани. И депутатите гласуваха предложението му.

Да, имаше позитивна дискусия, имаше желание да се влезе в проблема, заяви пред медиите Стефан Абаджиев, управител от Енерго-Про. На въпрос дали дружеството ще плати на НЕК той отговори: Не мога да коментирам.