Терминът пилешки мозък е много популярен, но ново изследване показва, че пилетата са по-умни от малките деца.

Те са овладели множество сложни умения, включително смятане, самоконтрол и основно структурно инженерство. Обикновено децата овладяват тези умения до 4-годишна възраст. Кристин Никол от университета в Бристъл, която анализирала 20-годишни изследвания по въпроса, заяви, че е погрешно да се смята, че пилетата са глупави. В действителност те има "много скрити дълбини".

Пилетата показват интелигентно поведение само няколко часа след като са се излюпили. Новородените пилета могат да следят числата до пет. Когато трябва да направят избор между две групи пластмасови яйца, те почти неизменно избират по-голямото, дори когато решението е между две или три яйца.

Те дори избрали по-голямото яйце, след като изследователите опитали да ги измамят, като преместили яйцата от една група в друга. Математическите им способности не свършват дотук. Пилетата изглежда имат вродено разбиране на физиката и най-вече на структурното инженерство.

Това било установено, след като при експерименти те показали по-голям интерес към диаграма на предмет, който действително може да бъде създаден, отколкото към друга, която противоречи на законите на физиката. Експериментите показали още, че много малки пиленца разбират, че предмет, който излиза от полезрението все пак съществува.

За сметка на това бебетата се нуждаят около една година, за да осъзнаят, че извън зрителното поле не означава и извън ума. Пилетата могат също така да правят планове занапред и да проявяват самоконтрол, докато настъпи подходящият момент. Например птиците бързо научили, че ако чакат по-дълго да започнат да кълват храната си, те ще получат и по-дълъг достъп до нея. При един от експериментите пилетата показали самоконтрол по този начин.

Други изследвания установили, че децата не могат да извършват подобни мисловни манипулации до 4-годишна възраст. Друго доказателство за интелигентността на пилетата дават изследвания, при които птици на две седмици успявали да се ориентират по слънцето, което изисква от тях да се съобразяват с височината и позицията на слънцето през деня.

Последният пример за интелигентността на пилетата е, че подобно на пътуващите в лондонското метро, те не полагат усилия да създават приятелства с непознати.