Има храни, които допринасят по неочакван начин за нашата фигура, като например сладкото на закуска, което може да насърчи... свалянето на килограми.

Трудно е да се повярва, но ако закусим с парче шоколад, поничка, парче пай или дори торта, ще отслабнем. Поне това твърдят учените от университета в Тел Авив. Според тях закуската с богати на въглехидрати и протеини храни води до загубата на килограми, отколкото ако закусим с нискокалорични фибри без захар. Освен това, хората, които включват сладко в закуската си имат по-малък апетит през деня. В същото време те разполагат и с достатъчно време да изразходват калориите, така че да не се отразят на фигурата им.

В края на осеммесечно проучване, участниците от първата група, които включвали в първото си ядене за деня шоколад, отслабнали с 20 килограма. В сравнение с тях участниците от втората група, които се придържали към диета без захар, свалили само 5,5 килограма. Овесената каша с орехи или други ядки е добра алтернатива на шоколада, тъй като ядките са по-трудни за храносмилане и остават в стомаха за по-дълго. Това осигурява чувство за ситост и по-късно през деня.

Друго изследване показва, че хората, които пият по чаша и половина мляко на ден, отслабват два пъти повече, отколкото тези, които пият само половин чаша. Факт е, че млякото има високи нива на витамин D, който също е свързан с намаляването на теглото. Изследователи от Копенхаген пък установили, че 100 грама тъмен шоколад на ден намаляват с 15% апетита ни към солени и мазни храни.