Днес заставам пред всички български граждани и пред народните представители, за да ви кажа, че искам вашата временна подкрепа за спешен пакет от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на положението на българските граждани, на бизнес-климата и демократизирането на управлението.

За мен е от изключителна важност запазването на гражданския мир в името на стабилизиране на държавата. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Народното събрание. Пред депутатите днес той представи спешните мерки на кабинета с разписани конкретни срокове за тяхното изпълнение. Премиерът пое ангажимента периодично да информира гражданите и народните представители по отношение на реализирането на мерките.

"Когато поех управлението на страната, заставайки начело на правителството, знаех че поемам отговорност в изключително трудна икономическа, политическа и социална ситуация. Момент, в който страната бе поставена на предела на икономическия и социален срив, а държавността бе потъпкана. Поех отговорността за стабилизация на страната, за извеждането й от кризата и решаването на тежки проблеми след един период на несигурност и кипящи граждански вълнения", заяви министър-председателят.

Орешарски отбеляза, че от момента на полагане на клетва е осъзнавал, че кабинетът няма обичайните 100 дни кредит на доверие - заради тежката ситуация и изострената обществена чувствителност. "Миналата седмица допуснах политическа грешка, за което се извинявам не само на вас, а и на хилядите хора, които излязоха да протестират. Оставката би била за мен много лесно лично решение. Но ще бъде безотговорно от моя страна - да предизвикам още по- голям хаос в държавата; да предопределя още едни извънредни избори, които да се проведат в условията на действащия Изборен кодекс; да не бъде довършена работата по стратегическите документи за преговорите с ЕК за следващия програмен период и да поставим под въпрос влизането в страната на над 15 млрд. евро. за следващия седем годишен период", каза Орешарски. Той изрази убеждението си, че предизвикателствата пред България налагат да се търси това, което сближава, а не това, което разделя.

Министър - председателят отбеляза, че инициативите, които представя днес пред парламента, имат времеви хоризонт до края на годината. Част от тях са мерки за гражданите, насочени към подобряване на социалното положение на най- бедните български домакинства. Орешарски напомни, че доскоро имаше опасност от средата на годината да има ново шоково поскъпване на електроенергията с до 40 на 100 по заявките на производители и дистрибутори. "Това предопредели една от първите задачи на кабинета – да овладеем ситуацията в енергетиката и да не допуснем увеличение на тока", каза Орешарски. Той изтъкна, че правителството предлага не само да се задържи цената, но и чрез законодателни промени и смяна на модела на ценообразуване, да се създадат предпоставки за намаляване.

Премиерът изтъкна мерките, свързани с увеличаването на средствата за обезщетението за отглеждане на деца до 2 години, подкрепата за първокласниците и разширяването на системата за енергийно подпомагане. Орешарски обяви, че правителството ще предложи в тристранния съвет увеличаване на минималната работна заплата, което да влезе в сила от 1 октомври. Друга мярка е връщането на индексирането на пенсиите по швейцарското правило. Ще бъде разработен и пакет от мерки за защита на потребителите от монополите.

"Още сега е необходимо да предприемем стъпки за подобряване на условията за правене на бизнес и да насърчим предприемчивостта на по - активните граждани", категоричен беше Орешарски. Той обяви, че още през есенната сесия на парламента ще бъдат внесени законодателни промени в посока на облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите. Ще се промени Законът за обществените поръчки, така че да се разшири достъпът на фирмите до обществени поръчки и да има по- равностойни условия пред тях. До 30 август правителството има намерение да разплати всички просрочени задължения на бизнеса по изпълнени от него обществени поръчки и да ускори възстановяването на ДДС. Ще се предприемат стъпки за привличане на кредитни ресурси в банката за развитие, за да се облекчи достъпът до финансов ресурс за стартиращия, малкия и среден бизнес.

"Ще проведем широк обществен дебат относно приоритетите в споразумението за партньорство с ЕК за следващия седем годишен период", подчерта премиерът и добави, че се предвижда проектът на споразумение да се разгледа в парламента. Успоредно с това ще се предприемат стъпки, с които да се ускори усвояването на еврофондовете и да се намали рискът от загуба на средства по действащите оперативни програми. Правителството възнамерява да предприеме и решителни стъпки против контрабандата.

Пламен Орешарски изтъкна, че се предвиждат мерки за демократизиране на управлението. На дневен ред е и изборът на нов Изборен кодекс. "Предвиждаме към всички министерства да създадем обществени съвети, така че активно да комуникираме с гражданите по всички въпроси, които ги вълнуват. Предвиждаме да разширим и диалогът с местните власти и да възстановим работата на Съвета за децентрализация", каза още Орешарски.