Скандалът в Националния статистически институт (НСИ), започнал с публикуването на 25 март на силно критичен доклад за преброяването на населението от 2011 г., се разраства.
Тази сутрин в ефира на Нова телевизия Ренета Инджова заяви, че управляващите се опитват да я отстранят и че двамата заместник-председатели на НСИ са назначени, за да я контролират и всеки ден ходят в Министерския съвет.
В отговор двамата заместници - Сергей Цветарски и Диана Янчева, разпратиха писмо до медиите, в което казват, че са шокирани от изявленията на Инджова и от публикувания от НСИ доклад за преброяването.
Те отричат обвиненията, че са назначени да я следят и че по цял ден стоят в Министерския съвет,
като заявяват, че над 30-годишният им трудов стаж е преминал в НСИ, докато самата Ренета Инджова е политическо назначение.
Те обясняват още, че назначаването на председателя и заместник-председателите на НСИ се извършва от премиера и добавят, че в конкретния случай и двамата заместници са назначени след личното предложение на г-жа Инджова, макар че това не се изисква от закона.
"Ние самите сме обвързани с мандата на председателя на НСИ, и сме готови да се разделим с спокойно с постовете си, когато той изтече, но не се готвим да го приемем като „уволнение“, а като нормално законово следствие. По един или друг начин ще следваме професионалния си избор", пише още в писмото им.
Сергей Цветарски и Диана Янчева казват, че се дистанцират от доклада за преброяването и че той не е коректно представен като доклад на НСИ.
По думите на им докладът за преброяването не е професионален, защото не е изготвен от широк кръг от експерти и обсъден на явен форум, където могат да се чуят всички аргументи.
"Това е доклад, написан от група от няколко човека, всеки със своите (невинаги професионални) интереси.
Показателно е, че ние, макар и част от ръководството по закон, го прочитаме едва след публикуването му на страницата на НСИ", се казва в позицията на заместниците на Инджова.
"Разбира се, че в доклада има много верни констатации (един от авторите е човек с опит в преброяванията), но други са провокирани от субективни амбиции. Продължаваме да настояваме за широко и обективно обсъждане на всички, а не на подбрани аспекти на преброяването", пишат още двамата заместници.
Те я обвиняват и в авторитарен стил на управление.
"На пръв поглед не е ясно каква е връзката между този доклад и взаимоотношенията на председателя на НСИ с нейните заместници. От друга страна, всички в НСИ са свидетели на абсолютното изолиране на заместник-председателите от ръководството на института, а на директорите е забранено да осъществяват какъвто и да е (професионален също) контакт с ресорните им заместник-председатели под претекст „да не бъдат изложени на издевателства“ (думи на г-жа Инджова)”, се казва още в съобщението.