Долната камара на швейцарския парламент гласува на първо четене срещу законопроекта, задължаващ банките да предоставят информация на други страни относно своите чуждестранни клиенти, съобщава "Блумбърг".

Швейцарските финансови институции се славят със своята банкова тайна. Това съдейства за привличането на капитали от цял свят през последните 80 години. Но сега министерството на финансите иска да сложи край на тази практика, позволяваща на чуждестранните вложители да не плащат данъци в своите юрисдикции. Това е причина за недоволството на правителствата на различни страни.

Според позицията на швейцарското министерство на финансите, приемането на закона ще позволи да се разреши продължаващия спор с правосъдното министерство на САЩ, което преследва американците, които не си плащат данъците, и в тази връзка оказва силен натиск на швейцарската страна.

Намерението за отказ от банковата тайна беше посрещнато с широко недоволство в Швейцария. Стигна се даже до изказвания, че с това се нарушава суверенитета на алпийската страна. Междувременно преди седмица горната камара прие след продължително обсъждане този законопроект. Депутатите трябва да постигнат съгласие до края на тази седмица, в противен случай предлаганата мярка няма да бъде приета.