Новината за съществуване на сметки в офшорна зона на Росен Плевнелиев не е истина. Това се казва в публикация на разследващия сайт Биволъ.

Изчезналият компромат срещу Плевнелиев от анонимен сайт не е изтрит от кеша на Гугъл. Биволъ няма специални симпатии към президента Плевнелиев, герой в онази история с подкупа за 1 млн лева, поискан от общински съветници на ГЕРБ, за който той не съобщил на прокуратурата. Тогава дори подписахме сигнал до главния прокурор да се проведе разследване, Плевнелиев дава обяснения в прокуратурата, а скандалът в крайна сметка беше смачкан. Не сме забравили също как Плевнелиев скри ловните подвизи на Гоце в Узбекистан, обзаведе със съветници от червената номенклатура (виж тук и тук), цъфна в "Дюнигейт" и пренебрегна обществения интерес в казуса "Корал" за 20 лева (всички линкове са към разследвания, излизали първо в Биволъ).

Но винаги сме държали на качествената и обективна журналистика, каквато все по-рядко се среща у нас. Вместо нея на публиката се сервират груби активни медийни мероприятия, като описаното по-долу.

Късно снощи в сайта с гръмкото име silnabulgaria.com беше публикуван текст, в който се твърди, че Плевнелиев имал офшорки в Кипър, в които криел 1 млн. лева. В текста има позовавания на Offshoreleaks и са приложени три pdf файла, които били доказателство за написаното.

Почти веднага това беше препечатано от варненския сайт Афера.

Тук става въпрос за класическо активно медийно мероприятие с използване на фалшифицирани документи, установи проверка на Биволъ. Ето аргументите ни:

- сайтът silnabulgaria.com крие собственикът си, но е регистриран съвсем наскоро, на 04 юни 2013. Хоства се в България във фирмата Superhosting и е въпрос на часове да се разкрие кой плаща хостинга.

- в Offshoreleaks няма нито дума за Плевнелиев, нито за цитираните в публикацията, представена като "журналистическо разследване", фирми. Това може да се провери онлайн в базата данни, публикувана от Международния консорциум за разследваща журналистика. Със сигурност ICIJ няма никаква съпричастност към подобно разследване.

- в единия от PDF файловете е публикувано факсимиле от паспорта на Плевнелиев и на съпругата му, заедно с придружително писмо и формуляр, в които пише, че Плевнелиев е адвокат на офшорка. Забележете първо, че става дума за адвокат (attorney), не за собственик (owner, shareholder). Но по-интересни са датите на документите. На първата страница от въпросния "документ" има дата 05.1999 г., на следващите пет от формуляра е 30 май 2000 г., а на факса с паспортите – 08 юни 2000 г. Бивол публикува и въпросният PDF файл във вида, в който беше публикуван снощи на сайта, а след това изчезна.