Бившият депутат от БСП и лидер на Движение 21 Татяна Дончева призова за създаването на движение “Окупирай Позитано”.

В ефира на bTV тя заяви, че БСП има нужда от промяна в ръководството, тъй като Сергей Станишев няма да си подаде оставката „при никакви условия”.

Според нея, само ако настъпят персонални промени, столетницата може да си „измие лицето”. Навлизайки в конкретика, Дончева заяви, че няма лошо Георги Първанов да се върне в ръководството, не задължително като лидер. Изтъкна още, че Румен Петков също има сантимент към партията и не бива да се пренебрегва.

По думите й това е и шансът да се състави втори кабинет в рамките на този парламент, но той не може да бъде с мандат на „Атака” и ДПС, а на масата на преговорите трябва да застанат други лица.

„БПС е губила власт по унизителен начин, но никога с мръсно лице”, каза тя и даде за пример управлението на Жан Виденов, което поне нямало зависимости с бизнеса.

Татяна Дончева отправи сериозни критики към Сергей Станишев и връзките, с които бил „закачен като куче на каишка” към олигархичните кръгове: „Той дори не разбира, че действията, които върши, са малоумни, налудничави. Той не разбира в какво е грешката”.

Съпричастност с тази позиция изразиха и Румен Петков и Румен Овчаров. “БСП подведе тези, които й гласуваха доверие и тези, които излъгаха и обществото, и партията, трябва да понесат отговорност, и да се оттеглят”, каза в интервю за радио “Фокус” Румен Петков. Според него Станишев се е “вкопчил” в председателския стол и “да стои там до окончателното приключване на партията”. “Фактът, че френските социалисти реагираха много остро, че испанските социалисти реагираха много остро, и фактът, че големият приятел на българските социалисти Ханес Свобода много деликатно изрази своето смущение от действията на ръководството на БСП са достатъчно показателни”, смята Петков.

Оставката на Станишев поиска и бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров. ”Трябва да бъдат дадени гаранции от правителството, че задкулисието няма да продължи. Това ще стане с много ясни действия на предоставяне на ясен управленски мандат на Пламен Орешарски, включително и с промени на министри, които са му наложени по този начин, включително и с коригиране на решения, които са му наложени по този начин”, каза той пред БНР, като не пожела да уточни, които са наложените министри в кабинета.