Хората, които увеличават червеното месо в диетата си, са изложени на по-голяма опасност от диабет от втори тип, предупреждават американски учени.

Те установили, че повишаването на консумацията с повече от половин порция на ден увеличава с 48% риска в следващите четири години. Намаляването на консумацията на червено месо със същото количество понижава с 14 на сто риска от заболяването.

Експертите съобщават, че връзката може да се дължи на мазнините, които се съдържат в червеното месо, повечето от които наситени мазнини. Диабетът от втори тип до голяма степен е свързан с начина на живот като наднормено тегло или затлъстяване, воденето на заседнал начин на живот и следването на нездравословна диета.

За целите на изследването си учените анализирали данни от предишни американски проучвания с участието на около 150 000 мъже и жени, осъществени от Харвардския университет, при които диетата се оценявала чрез въпросници за хранителните навици. Изследването установило, че в сравнение с групата участници, които не променили консумацията си на червено место, хората, които я увеличили с половин порция на ден, повишили с 48% риска от диабет в следващите четири години. Намаляването на консумацията с половин порция дневно довело до понижаване на риска с 14 на сто.