Група украинки реши да се бори с „всякакви средства“ срещу руския враг и призова за сексуален бойкот на руските мъже, съобщава „Индипендънт“.
Жените са организирани във фейсбук групата „Не дай русскому“ (Не пускайте на руснаците), която беше създадена миналата седмица. Името на кампанията е вдъхновено от стих от поемата „Катерина“ на украинския национален герой Тарас Шевченко, в който се говори, че девойките може да се влюбват, но не и в руснаци.

Според „Форин полиси“ организаторките, които са главно украински журналистки и активистки, са се вдъхновили за акцията от исторически събития като сексуалния бойкот в Либерия по време на гражданската война през 2003 г. и дори от пиесата „Лизистрата“ на Аристофан (където Лизистрата убеждава гъркините да не правят секс с мъжете си, за да приключи Пелопонеската война от V век пр. Хр.).

Целта ни е да привлечем внимание към хаоса, предизвикан в Крим от руснаците – отвличания, ограничаване на човешките права, възпрепятстване на журналистите да си вършат работата… и да, украинските жени предпочитат украинци, казва Катерина Венжик, една от организаторките на кампанията, пред „Индипендънт“.
Вярваме, че в контекста на военна окупация е глупаво да продължаване да твърдим, че всички мъже са братя. Това, което Русия върши в Украйна е ужасно, но светът вижда действията им основно през призмата на пропутиновата пропаганда, казва Катерина.

В пост във фейсбук страницата дори има призив към руските жени да се присъединят към бойкота: „нашите мъже са си все още вкъщи, докато вашите изглежда отиват на война“, се казва в съобщението.

Отказването на секс с руснаци допълва по-мащабен бойкот на всякакви руски стоки, коментира „Киев пост“.

„Не дай русскому“ се популяризира и чрез продажбата на фланелки, на които са изобразени събрани ръце, наподобяващи женски полов орган, мотото на кампанията и стиха от Шевченко. Те струват 250 украински гривни (23 долара) и приходите от тях са предназначени за украинската армия.