Регистрациите на нови коли в ЕС отново намаляват през май с 5,9% до 1,04 милиона автомобила, най-лошите данни за месец май от 1993 г. насам, показват данните на Европейската асоциация на автомобилните производители.

След година и половина на непрекъснат спад европейският автомобилен пазар регистрира леко повишение с 1,7% през април главно заради особено лошия април миналата година. Но подобрението беше кратко. През май Великобритания единствена от големите европейски пазари е регистрирала повишение на продажбите с 11%, а пазарите в Италия, Испания и Франция регистрират спад. Водещият европейски автомобилен пазар Германия, който дълго време устояваше на тежките икономически условия, също е регистрирал понижение с 9,9%.

Френските автомобилни концерни отбелязват сериозен спад на продажбите, като тези на Пежо-Ситроен са намалели с 13,2%, а на Рено - с 10%. Германската компания Фолксваген регистрира по-малък спад от 2,8%. За пет месеца спадът на регистрираните нови автомобили в 27-те държави членки на ЕС (без Малта, за която няма данни) достига 6,8%.