При натрупаните дефицити и потискането на цената на електроенергията за бита и обратно за индустрията очаквам един скок от 30% на цената на електроенергията за бита и около 20% спад в цената на електроенергията за индустрията, това ще се случи в мига, в който настъпи пълната либерализация на пазара. Това каза в студиото на България он ер Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум.
Според него, българската енергетика влиза в една много тежка фаза, от която няма връщане назад. По думите му дори и цените на електроенергията да бъдат увеличени рязко, при сегашното свито потребление ефектът върху системата ще е много малък. Експертът вижда изход от тази ситуация в това отрасълът да бъде по-отворен към съседни пазари и да погледне навън.

“Бурята в чаша вода няма да има никакъв ефект”, категоричен е той. Хиновски посочва, че Сърбия, която не е задължена да следва европейската политика, въвежда тази година либерализация на пазара на електроенергия. Благодарение на това всеки потребител ще може да избира доставчика си на електроенергия.

В писмо, подготвено от експерти и представители на различни браншове и изпратено до управляващите, се посочва, че е необходим своеобразен рестарт на сектора. В документа има предложение за създаването на енергиен борд, но Хиновски твърди, че е скептичен към тази идея, защото тя означава създаването на нова административна структура, което изисква време и води със себе си нови рискове.

По думите на Хиновски енергетиката е изправена пред изпитание, свързано с отварянето на пазара за битово потребление, което се очаква да доведе до скок в цената на електроенергията.

България пропусна този момент, твърди Хиновски. Според него като страна от ЕС тя е подписала всички договори за либерализация и още през 2013 г. е трябвало да започне този процес.

Според експерта тепърва предстои нещо изключително важно - отварянето на балансиращия пазар от 1 април, който ще трябва да компенсира недостатъци.

Хиновски е категоричен, че крайните битови потребители няма да пострадат от тези промени, защото са защитени - те остават в зоната на регулиране. Въпреки това върху тях ще има косвено отражение, тъй като в балансирания пазар ще участват и ЕРП-тата, които са крайни снабдители.