ДПС не се чувства като партия, която е в управлавляващата коалиция, а подкрепя кабинета. Смея да твърдя, че има опит да се нагнети усещане за някакво несъразмерно участие на ДПС във властта, за да се обслужи тази теза.

Това коментира в сутрешния блок на БНТ лидерът на партията Лютви Местан.

Според него въпросът за преяждането с власт – старата митологема за ДПС, не може да се постави при това участие на ДПС в управлението. Дори профилът на заместник-министрите ни е подбран, така че инвестиците в националния образ на партията да не бъдат изхабени от едно участие в управлението на странта, подчерта Местан.

Той посочи, че ДПС си е взела поука от случая с Делян Пеевски и обществената реакция срещу назнамението му и занапред много повече ще анализира възможната реакция срещу кандидатурите си. На въпрос морално ли е Пеевски да остане в парламента след този случай, Местан отказа да говори в този аспект, като посочи, че в Конституцията има ясни разпоредби по казуса.

Правителството няма повече право на грешки, обяви още Местан и призова премиерът още в близките дни да внесе в Народното събрание кратък документ със спешните мерки по плана "Орешарски" в социалната сфера, в облекчаването на бизнеса и за укрепване на демокрацията.

Не бих искал заради скандала "Пеевски" да се дискредитират и потънат в емоцията на протестните дейстивя всички рационални идеи в плана "Орешарски", допълни Местан.

Той призова премиера в близките дни да се приключи с назначаването на заместник-министрите и областните управители, дори ако трябвало пост фактум да се съгласуват с ДПС. Местан оцени като грешка забавените назначения по тези постове и призова процесът да приключи по-бързо, за да се спре "тази истерия".

Той много остро коментира протестите в Пловдив и Благоевград срещу новоназначените областни управители като подчерта, че назначеният в Пловдив Венцислав Каймаканов няма нищо общо с ДПС, а с това много се спекулирало. "Това е дълбоко некоректно, не защото е противоестествено да сме посочили областния управител на Пловдив, но той е посочен от премиера и ние дадохме своето съгласие." Според Местан обществената реакция се дължи на нереализирани амбиции на местно ниво за областен управител.

За областния управител на Благоевград Муса Палев, Местан разказа, че вчера разговарял с него и той било силно притеснен от обществената реакция срещу назнамението му, а единственият му "грях" бил религиозната му принадлежност. Местан го описа като изключително неконфликтен човек, в чиято биография няма и едно петънце.

Местан заключи, че протестите са протестите са естествено състояние на съвременното общество. "Днес са срещу кабинета "Орешарски", утре ще са срещу новото правителство, което и да е то", посочи лидерът на ДПС и подчерта, че би искал етно-религиозният мотив да стои настрани.

"На мен ми е най-лесно да призова областните управители да се оттеглят в името на стабилността на кабинета, но не съм сигурен, че това ще е добра услуга за образа на България".