Кърваво яйце изуми млада майка, пише petel.bg. Жената се канела да приготви вечеря на малкото си момченце. Тя счупила едно от закупените от варненски хипермаркет яйца, но се втрещила при вида на кръвта вътре.
„Все още пазя яйцето, както съм го счупила в чинийката. Сложила съм го в хладилника и се чудя къде да го занеса, за да ми кажат какво е това червеникавото - дали е боя или нещо друго...“, коментира жената.

Притеснява се, че в случай на проверка на качеството на закупената стока, не пази касов бон, с който да удостовери търговския обект, от който я е купила, но за сметка на това пази кутията от яйцата, където е отбелязан производителя на кървавото яйце.

Специалисти съветват как да се провери дали яйцата са пресни, пише в agronet.bg. За да инспекция, се подготвят два разтвора на сол - с концентрация от 7% и 3,5%. Ако яйцето потъва в първия разтвор, тогава е съвсем прясно. Ако в първият разтвор плува, а във втория потъва, значи яйцето е със средна степен на свежест и дори може да се съхранява в хладилник за около 10-14 дни. Но ако яйцето не потъне и във втория разтвор, значи че не е годно за консумация.

Случва се така, че дори в съвсем пресни яйца попадат капчици кръв. Експерти в здравеопазването уверяват, че ако тези капчици са точкови, то не те представляват опасност, а са следствие от наранявания в яйцепровода на кокошката, а не са признак на разваляне. Друго нещо е, ако в яйцето се намира в така нареченият кървав пръстен. Този пръстен е кръвоносната система на ембриона, който е започнал да се развива в оплодената яйцеклетка, а след това е умрял. Яйца с кървав пръстен са негодни за консумация дори след дълбока обработка. Случва се, че белтъкът в яйцата е розов, а жълтъка - оранжево-червен. Следователно, в процеса на формиране в яйцето е попаднала кръв.

Тези яйца по принцип могат да се консумират, но все пак е по-добре да бъдат преработени – в тесто, в сладкиши и т.н. Специално за кулинарни цели, могат да се използват яйцата, на чиито черупки са видими при просветляване тъмни петна. Тези петна са колонии на микроорганизми, които не са засегнали цялата маса на яйцата. Ако тъмните петна са видими с невъоръжено око и без просветяване, означава, че в яйцето е започнал процес на гниене и е негодно за консумация под каквато и да е форма.