При майки, които са били изложени по време на бременността си на замърсяване на въздуха, има засилен риск от раждане на деца с аутизъм, сочи изследване.

Авторите му са изчислили, че този риск може да е два пъти по-голям спрямо жени, които живеят на места, запазени от замърсяване. Това е първото изследване в САЩ на връзката между аутизма и замърсяването на въздуха, обхващащо цялата американска територия. То е осъществено от учени от Харвардския университет в Бостън, Масачузетс. Нашето изследване е тревожно, тъй като показва, че според типа замърсител между 20% и 60% от жените живеят в райони с повишен риск от аутизъм за децата им, коментира Андреа Робърт от "Харвард".

Доказано е , че микроскопичните частици от отработените газове на колите, съдържащи олово, манган, живак и метиленов хлорид засягат мозъчните функции и развитието на детето. Това не е първото подобно изследване, но предишните изследваха това влияние само в три района на страната, докато това обхваща цялата й територия. Авторите на изследването са проучили данните от друго дългосрочно наблюдение, което е започнато през 1989 г. и обхваща 116 430 медицински сестри.

В тази група учените са наблюдавали 325 жени, които имат дете аутист и 22 000 други, чиито деца не са засегнати от това заболяване. Установено е било, че жените, които живеят при по-високи концентрации на замърсяващи частици във въздуха, показват два пъти по-висок риск от аутизъм на децата им, отколкото живеещите в по-чисти райони.