Испанският Конституционен съд обяви за незаконен проекта за референдум за независимост на Каталуния, който бе отхвърлен от правителството в Мадрид, предаде Франс прес.

Националистите в Каталуния искат да организират
референдум за независимост на 9 ноември.


„Съгласно конституцията автономна общност не може по едностранно да свика референдум за самоопределение, за да решава своята принадлежност към Испания“, пише съдът в решението си, което отменя частично декларацията за обявяване на независимост, приета от каталунския парламент през януари 2013 година.

Съдът обяви за „нищожен и противоконституционен“ принципа, според който „народът на Каталуния има, поради демократичната легитимност, същност на политически и юридически суверен“. Той обаче призна „правото на вземане на решения“ на каталунците, тъй като това е възможност, дадена от конституцията.
Жителите на Каталуния трябваше да се произнесат на референдума по два въпроса:
„Бихте ли искали Каталуния да стане държава?“ и „Ако да, искате ли тази държава да стане независима?“
Каталуния е регион със силна културна и езикова идентичност в североизточната част на Испания. Населението ѝ е около 7,5 млн. души, сред част от което в последните години се забелязва нарастване на националистическите настроения, допълнително задвижени от икономическата криза която подхрани чувството за несправедливост и увеличава политическото напрежение.

Районът беше един от мощните
икономически двигатели на Испания,


преди да се превърне в една от най-силно задлъжнелите провинции.
Каталуния критикува централното правителство, че не разпределя богатството справедливо, и иска по-голяма фискална независимост.
Правителството в Мадрид продължава да твърди, че референдумът би бил незаконен и няма да се случи.
„Винаги съм бил готов за диалог, но в рамките на Конституцията и закона“, каза на 25 февруари премиерът Мариано Рахой.
Въпросът за каталунския референдум трябва да бъде обсъден на 8 април и в испанския парламент.