Предупреждението на турския вицепремиер Бюлент Арънч, че властите може да прибегнат до употребата на някои армейски част, вероятно се дължи и на умората и оплакванията на полицаите от условията, в които близо три седмици са принудени да изпълняват поставените от началниците им задачи.

Преди да бъде разгонен палатковият лагер в парка "Гези" в Истанбул лондонският в."Гардиън" описа как полицаи за борба с безредиците очевидно преуморени спят втора нощ на щитовете си на паважа. Те нямат нормален достъп до тоалетни или места, където да се измият и казват, че са оставени гладни и жадни.

"Работим от 56 часа", разказва един от 30-те униформени, седящи на "Таксим", които по думите му са имали един час да си починат през нощта. "Освен гранатомета и щита, нося около 10 килограма гранати със сълзотворен газ и бронирана жилетка. Но след няколко часа все едно че съм се натоварил със 100 кила", допълва той. Негови колеги потвърждават, че са уморени и се смеят, че нямат сили дори да дават интервю.

"Налага ни се да ходим по нужда по хотелите и магазините наоколо. Това е неприемливо. Доставките на храни са лоши, понякога няма нищо за ядене цял ден, понякога храната вече се е развалила." Някои казват, че си носят храна от вкъщи, но никой не им възстановява разходите за нея.

"Как да уважаваме правата на другите хора, когато никой не уважава нашите", пита един от полицаите.

Фарук Сезер от новия полицейски профсъюз "Емниет-Сен" смята, че насилието по площадите и улиците на Турция е свързано директно с недоспиването и лошото отношение на началниците към подчинените им.

"Как хората да имат респект от полицията, като ни гледат как спим по паважа в униформи? Нечовешко е така да се отнасят с нас губернаторът и дирекцията на полицията. Умората и постоянният стрес водят до прояви на невнимание, агресивност и липса на съчувствие след толкова дълги дежурства." По думите му поне 500 полицаи са пострадали в сблъсъците, а един е починал, след като от изтощение е паднал от мост в Адана.

Основателите на профсъюза веднага са били снети от работа, правителството и ръководството на полицията не го признават, въпреки че съдът е определил, че сдружението е напълно законно. Днес в него членуват около 10 000 души.

В една от преките на "Таксим" полицаи коментират: "Този протест няма да бъде спрян със сълзотворен газ. нужен е диалог. Трябва консенсус. Не обичаме да се бием с гражданите и се надяваме всичко това скоро да свърши."