"Предвожданото от БСП правителство е все по-вероятно да не изкара пълния си мандат. Дори преди протестите и обратния завой (за назначаването на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС), многобройните и разнопосочни форми на политически натиск над правителството повдигаха сериозни въпроси за способността му да управлява."

Това се казва в актуалния анализ на лондонската консултантска компания IHS Global Insight на събитията от последните дни, разпространено за клиентите й в понеделник.

Авторът Джеймс Гаундри посочва, че и планираната среща на премиера Пламен Орешарски с представители на протестиращи няма да успокои недоволството им. "Нещо повече - малко са възможностите за значителни размествания в правителството. Орешарски бе назначен отчасти защото на него се гледаше като по-малко обвързан с партиите и повече технократ с шанс да обедини различни фракции в името на сформирането на кабинет. Няма очевиден кандидат да го замести с по-добър шанс да създаде политическа стабилност", допълва Гаундри.

Според него след като са придобили самочувствие като са свалили предишното правителство, българите демонстрират, че са готови да залеят улиците, ако работата на правителството видимо не се подобри.

"Предвид тази ситуация и трудностите на кабинета да приложи значителни реформи посред засилващо се боричкан есред управляващите, рискът от предсрочни избори е вероятно да се увеличава", заключава анализът на Global Insight.