В миналото се смяташе, че кафето има негативно влияние върху организма, но многобройните нови изследвания доказаха редица предимства, които носи кофеиновата напитка.

Експертите съставиха списък с основните качества на хубавото кафе: подобрява концентрацията и паметта, засилва издръжливостта, намалява риска от Паркинсон и Алцхаймер. Кафето е богат източник на антиоксиданти, забавя стареенето и намалява риска от цироза на черния дроб.

Най-важните резултати от проучванията показват, че шест чаши от кофеиновия еликсир намаляват риска от диабет при мъжете с 54%, а при жените с 30%. Хората, които редовно пият кафе имат с 80% по-малък шанс да заболеят от Паркинсон. Две чаши кафе дневно намаляват с 25% риска от рак на червата, с 80% от цироза на черния дроб и 50 % опасността от камъни в жлъчката.

Учените направиха и други интересни изводи, например, че за да получим същия ефект върху организма, който предизвикват две чаши кафе, трябва да изпием осем чаши Кока Кола. Кафето намалява главоболието, подобрява настроението, стимулира бдителността и подобрява храносмилането.