И двете са на 17 години. И двете учат в Образцова математическа гимназия - Пловдив. Женя е победител от олимпиади по математика, играе в баскетболен отбор и в театрален състав. Мечтае да стане актриса.

Ванина свири на пиано, вече говори свободно два езика и се е насочила към медицината. Докато правят всичко това, двете написаха роман, показаха го на издателство и то реши да го издаде. И не просто така, а ги накара да напишат и втора част, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Първата част на фентъзи романа "Ръката на съдбата" от Ванина Божилова и Евгения Танева, издадена от ИК "Хермес" бе представена във вторник от управителя на издателството Стойо Вартоломеев пред шарена публика от всички етажи на възрастовия регистър. Втората част- " Вечният избор", ще излезе през юни.

"Говорят за младите какво ли не, истината е, че те са много по-надарени и можещи от нас навремето", казва Вартоломеев. " Първата част на романа е написана от двете момичета, когато са били на 16. Това си е новина в литературния свят, но аз им казах, че когато книгата им се подреди на рафтовете в книжарницата, тя просто ще бъде едно от 20 000- те издания там и ще се конкурира на пълни основания с всяко едно от тях. Но нека да кажа - това, което са написали, е литература."

Идеята за романа, в който има всички задължителни елементи на фентъзито - скъпоценни камъни, проклятия, съдбовна любов и омраза, притчи, идва от разказ на Ванина за литературен конкурс. После двете момичета решават да направят нещо по-сериозно, но вместо да седнат веднага да пишат, няколко месеца проучват методично характеристики на камъни, истински древни проклятия на мъртви езици…Математиката, която овладяват на високи обороти, им е помогнала да изградят прекрасна структура на книгата, твърди редакторката Ивелина Балтова. Стилът им на изразяване е добър, книгата според авторките, е погледът към света на доброто и злото през очите на тийнейджърите. Впрочем те оспорват категоричността на доброто и злото, твърдят, че всеки човек може да бъде добър и да стане лош при определени обстоятелства и обратното. Ние не сме добри или лоши, казва Женя, ние сме такива, каквито ни правят нашите избори.