Европа ще си "плати цената", ако доставя оръжие на бунтовниците в Сирия, предупреди президентът на затъналата в гражданска война страна Башар ал Асад в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ако европейците изпратят оръжие, собствената им територия ще се превърне в място на тероризъм и Европа ще си плати цената за това", заплашва Асад. Според него с помощта на Запада "терористите", както той нарича опозиционните сили, ще натрупат боен опит и ще се отправят към Стария континент с екстремистките си идеологии.

Това е първият коментар на сирийския президент, откакто в четвъртък САЩ заявиха, че ще снабдяват бунтовниците с военна помощ.

В последните дни на месец май Европейският съюз се отказа от удължаването на оръжейното ембарго за сирийската опозиция, но страните членки са на различно мнение относно доставянето на оръжие за Сирия. Британският премиер Дейвид Камерън, който беше сред поддръжниците на вдигането на ембаргото, заяви днес, че все още няма решение дали Лондон ще последва примера на Вашингтон и ще изпрати оръжейна помощ на бунтовниците.