12-годишният Стивън скочил от шестия етаж в мига, в който чул, че майка му и мъжът, с когото тя живеела на семейни начала, отключват външната врата на жилището, пише "Монитор", като се позовава на близки на почерненото семейство. В събота към 22,15 часа петокласникът от ОУ „Васил Априлов” в Русе сложи край на живота си, политайки от терасата на своя дом в блок „Ангел Войвода” в квартал „Изток”.

Вече трети ден трагедията е най-коментираната тема в дунавския град. Много русенци преповтарят широко тиражираната версия, че четвъртокласничка от същото училище е провокирала момчето да сложи край на живота си, без някой да си дава сметка какъв удар
би нанесла подобна мълва на едно 11-годишно дете. Психолози обаче са категорични, че скокът на Стивън е вик за помощ. Те определят самоубийството му като подсъзнателна наказателна акция и протест.

Стивън, майка му Илка и сестра му Мелиса се преместили да живеят в Русе преди няколко години. Двете деца били родени в Балчик, но майка им се разделила с баща им Станчо и заживяла в дунавския град с първия си съпруг – Трифон, но без да сключват граждански брак. Съседи твърдят, че от него тя имала голям син, който обаче не живеел в апартамента в блок „Ангел Войвода”. Коментарите за разбирателството в семейството са различни.

В следобедните часове в деня на трагедията Илка и Трифон отишли у свои приятели в квартал „Дружба” на гости. Поканили и Стивън, но той предпочел да остане да кара колело и скейтборд с приятелите си навън. Нищо в поведението му не подсказвало, че детето е решено на самоубийство. Компанията му знаела, че петокласникът си е харесал едно момиче от четвърти клас и вече й е споделил чувствата си. В злополучния ден момичето не е било с голямата група деца, а е било извън града.

Вечерта преди 22 часа Стивън се прибрал в дома си и започнал комуникация с приятели във фейсбук. Твърди се, че си е разменил и SMS-и с четвъртокласничката.

В 22,05 часа писал на няколко приятели в мрежата, че ще сложи край на живота си, но не уточнил за какво. „Не прави глупости”, отвърнало му едно от момчета. „Ти беше добър приятел”, написал Стивън. Никой обаче не приел сериозно намеренията му.

Едно от момчетата все пак му звъннало по телефона и му казало: „Абе, как ще се самоубиваш?”. Точно този израз чула майка му, която започнала да го разпитва. След като разбрала какво са си говорили момчетата, жената незабавно позвънила на Трифон. Точно в този момент той и Илка отключвали външната врата на жилището. Втурнали се към стаята на Стивън и погледнали през балкона. Висящите по панелката кабели още се люлеели...

Вчера самоубилият се петокласник бе изпратен в последния му път. Пред блока в квартал „Изток” се бяха събрали роднини и приятели на опечаленото семейство. Някой бе поставил цветя на мястото, където е паднал Стивън след фаталния скок.

Много от родителите на съучениците му също дойдоха, за да почетат паметта на момчето.

„Предпочетохме да не ги пускаме на погребението, защото те са още много малки и видът на мъртвото им приятелче ще им се отрази много зле”, споделиха родители на петокласниците. Ръководството на училището бе решило в деня на погребението съучениците на Стивън да имат учебни занятия, за да не задълбочават мислите си в трагедията.

За да изпрати детето си във вечния му дом от чужбина се завърна бащата Станчо. 17-годишната му дъщеря Мелиса държеше голям букет цветя, а майката Илка стискаше в ръце скейтборда на сина си, за да го постави по-късно в гроба му. Към 11 часа четирима мъже изнесоха ковчега с тленните останки на Стивън и го сложиха в катафалката.

Погребението бе в гробищния парк в русенския квартал „Чародейка”.