Смятаме, че е контрапродуктивно да продължаваме този разговор в обществото. Изразихме ясна позиция чрез председателя на ДПС Местан в декларация, в която се казва, че актът на президента за определяне на ЦИК е несправедлив и не отговаря на изискванията на закона. Това каза пред БНТ председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев.

"Не може да имаме толкова представители, колкото "Атака" в ЦИК. Нека тежи на съвестта на президента защо точно ДПС реши да ощети и как това се тълкува в обществото в контекста на ролята му на обединител на нацията. Искаме да покажем, че ДПС е конструктивна партия и отчита реалностите. Не искаме да даваме повод да се развява тезата, която някои ръководни фактори в БСП и извън, да кажем Първанов, за преяждане на ДПС с власт", коментира Цонев.
"Отношенията ни с ГЕРБ няма да се затоплят, няма такъв начин това да се случи. При всички случаи отношенията ни са принципни. ГЕРБ направи много лоши неща за България, неглижира институциите, опита да разбие модела на демокрацията, не може да има затопляне с партия ГЕРБ", убеден е Цонев.
"Борисов е хитрец. Това са евтини популистки номера: виждате ли аз благодаря. Едновременно с това поведението на ГЕРБ продължава да бъде арогантно на моменти и неконструктивно. Продължават опитите в задкулисието да се ръководят и протести, и други действия, не може да има никакво разбирателство между ДПС и партията на Борисов и Цветанов", категоричен е Цонев.

По отношение на БСП, Цонев каза, че към БСП има политически знаци: "Да спрат да се заиграват с мантрата ДПС преяждат с власт, защото това е категорично невярно. Ние това не го приемаме не от чувство на тънкообидност, а защото това всява в обществото и повдига анти-ДПС настроенията, които в някои случаи пораждат и междуетническо, и междурелигиозно напрежение. В тази посока представителите на БСП трябва да престанат да говорят по тази тема".

"Ние отстъпихме и показваме, че сме партия на толерантността, оттам нататък всяка партия да си направи извода. Отстъпката на ДПС не е проява на слабост, отстъпката е знак към останалите партии, че ние търсим диалога. Няма да позволим някой да прави предизборната си кампания на гърба на ДПС", подчерта Цонев.
Хората се вълнуват от това дали си изпълняваме ангажиментите, а не от самите партии. Хората наказват за лоши отношения, за неизпълнени обещания, наказват на избори за тези работи. Жалко за партиите, ако дневният им ред не съвпада с този на хората, допълни Цонев. Той смята, че сега съвпада дневният ред, защото голяма част от законодателството било насочено към решаване на проблемите на хората.