Властите в проруския Приднестровски сепаратистки район на Молдова заявиха, че са свалили украински безпилотен самолет, извършващ разузнавателна мисия, предаде Асошиейтед прес.

Информационната агенция на Приднестровието – „Новости ПМР“ съобщи, че разузнавателната служба на района е свалила безпилотния самолет на 23 март.
Рускоезичният район се отцепи от Молдова през 1990 г.

Там има около 1500 руски войници, разположени, за да охраняват стотици тонове оръжия.
Според агенцията безпилотният самолет „бил изпратен от територията на Украйна от хора, близки до украинската служба за сигурност и Mинистерството на отбраната“.

Тя посочва, че самолетът навлязъл нелегално в Приднестровието, нарушавайки въздушното му пространство.
Агенцията подчертава, че властите в района запазват правото си „да използват всички налични средства“, за да защитят територията си, която не е международно призната, но е подкрепяна от Русия.

Руският президент Владимир Путин е политикът с най-високо ниво на доверие сред молдовците,
сочи проучване, осъществено от румънската телевизия „Реалитатя“ и молдовския в. „Тимпул“.

Избирайки от предложен им списък с политически лидери, 42% от анкетираните са посочили Владимир Путин, 19% – германския канцлер Ангела Меркел, 6% – американския президент Барак Обама и също 6% – румънския президент Траян Бъсеску. Последен се нарежда руският премиер Дмитрий Медведев с 5% доверие.
На въпрос каква е вероятността да гласуват на референдум за присъединяването на Молдова към НАТО 25% от анкетираните са заявили, че биха гласували „за“, 37 % – че биха гласували „против“, 13% не биха участвали в референдума, а 25% са заявили, че не знаят.

На въпрос за избора между присъединяването на Молдова към ЕС или включването ѝ в Митническия съюз,
обединяващ Русия, Беларус и Казахстан, 38% са се обявили за присъединяване към ЕС, 43% – за присъединяване към Митническия съюз, 4% са заявили, че няма да участват в референдума, а 13% - че не са решили.

Относно твърдението, че „който говори румънски език, е румънец“, 20% от анкетираните са заявили, че са напълно съгласни, 13% – че по-скоро са съгласни, 20% по-скоро не са съгласни, 41% не са съгласни, а 6% не са отговорили.

В края на миналата година молдовският Конституционен съд призна румънския език за официален език в страната, като отхвърли предишната формулировка за „молдовски език, базиран на латиницата“. Решението беше приветствано от румънските политически лидери.