Евтините колбаси и кайма съдържат сланина, соя и много Е-та, съобщи д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните.

Колкото са по-евтини колбасите, толкова повече количеството на соята и на консервантите в тях се увеличава, казва Кулински.„В момента хората купуват евтини храни, което е един от основните проблеми. Производителите произвеждат това, което се търси”, обясни той. И успокои, че все пак тези колбаси не са опасни за здравето.

Кулински припомни, че Е-тата от 100 до 200 са оцветители, от 200 до 300 са за удължаване срока на годност. “Ние следим в храните да се влагат “Е-та”, които са разрешени от наредбите, защото има такива, предназначени например само за сладкарската или месопреработвателната промишленост”, посочи той.

На пазара има и храни с високо качество, но през последните 1-2 години българите се ограничават с най-евтините колбаси, а те по правило са с най-ниско качество и съдържат сланина, соя и много Е-та. Някои от тях са произведени само с 10% месо, а 90% е соя.

60% от българите купуват евтини колбаси и млечни продукти, твърдят представители на млекопреработвателната и месна промишленост. Още през 2011 г., в разгара на кризата, месният бранш отчете 35% спад в продажбите.