"42-рото Народно събрание ще има кратък живот, нужен е нов опозиционен блок, който да представя най-вече средната класа”, заяви заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Пред журналисти ръководството в оставка на партията изложи позицията си, че протестите от изминалите дни са протести на 21 век и за 21 век, и показват, "че са необходими нови парламентарни избори".

Радан Кънев и Екатерина Михайлова прогнозираха, че те ще са твърде скоро.

От ДСБ отправиха и предупреждения към протестиращите - да не допускат провокации, както и да не позволяват недоволството им да бъде "яхнато" от представители на олигархичните среди.

На Националното събрание в неделя - 23 юни, новоизбраното ръководство на партията ще поиска мандат за участие в силен опозиционен блок, който да води политика от 21 век и в него да бъде представена средната класа, която днес протестира, съобщи Радан Кънев.

Той отказа да изрежда партии, които да влязат в него, за да не бъде обвинена партията, че се опитва да яхне протестите и по този начин да се провали каузата на протестиращите.

Кънев отбеляза, че кабинетът „Орешарски” е изчерпал възможностите си, не може да приеме качествени нови правила за избори, както и че няма верен ход за нов председател на ДАНС.

Разпределението на силите не позволявало и свикване на Велико Народно събрание, за което ГЕРБ обяви, че ще работи. Кой ще го свика, когато в момента няма обикновено мнозинство, а да не говорим за квалифицирано, каквото е нужно за подобен акт, коментира Екатерина Михайлова.

Тя допълни, че не вижда как управлението ще продължи при тази конфигурация, като се имат предвид проблемите отвън, но и тези в БСП.

От ДСБ обявиха още, че категорично, ще се противопоставят на опити на Борисов и Цветанов да се скрият зад протестите, защото по думите на Михайлова те са виновни в голяма степен за тях.

„Надявам се този граждански протест и енергия да се запазят, независимо от това кой е управляващ”, допълни още Екатерина Михайлова.