BMW вече разкри всички подробности за своя най-нов спортен модел - plug-in хибридът i8. Ясни са цените, техническите характеристики, динамичните данни и дори броят на автомобилите, които се произвеждат годишно. Звукът на модела обаче до този момент бе истинска загадка. А това е пикантна подробност, тъй като i8 не е обикновен спортен автомобил, нито пък типично BMW.

Сега, благодарение на видеото на специализираното издание Bimmerpost, можем да се убедим, че трицилиндровият двигател с обем 1.5 литра звучи наистина добре. Можем и да проследим времето, за което спортната екологична машина развива скорост от 130 км/час. Както и да видим в действие новото дигитално табло на модела.

BMW i8 е plug-in хибрид, който се задвижва от системата, съчетаваща бензинов и електрически двигатели. Батериите могат да бъдат заредени и в електрическата мрежа, като в напълно електрически режим автономията на колата достига 35 км.

Бензиновият двигател е TwinPower Turbo с три цилиндъра и обем 1.5 литра, като доставя внушителните 231 к.с. и 320 Нм. Той отговаря за задвижването на задните колела и работи с 6-степенна автоматична трансмисия. На предния мост е поставен електромотор, доставящ 131 к.с., който е куплиран с 2-степенна автоматична скоростна кутия. Той черпи енергия от литиево-йонна батерия с капацитет 5 кВч.

Общата мощност на хибридната система, която доставя задвижване към четирите колела, е 362 к.с. и 570 Нм. Ускорението от място до 100 км/час отнема 4.4 секунди, като в същото време средното потребление на гориво е само 2.5 л./100 км. Общата маса е 1490 кг., като е разпределена между двата моста в съотношение 50 / 50.