Направихме мониторинг на преброяването и открихме неточности, за които вече съм предложила мерки, които да не позволят повторението им. Това каза в студиото на „Здравей, България” Ренета Инджова. Тя посочи една от неточностите - вписването на ЕГН, което по указания не е било необходимо.
Шефът на Националния статистически институт беше категорична, че преброяването не е извършено на висота, но е по-добре да признаем сега грешката си и да я поправим, отколкото да крием истината.

Инджова посочи, че миграцията е един от факторите, който не дава възможност за точно преброяване на населението. Според нея, няма да има проблеми с избирателните списъци, защото така наречените „мъртви души” са около 600 000 и това не е от сега и не се дължи на допуснатата неточност от около 200 000 души при последното преброяване.

Не съм престъпник и няма да изляза от НСИ от задната врата, категорична бе шефката на статистиката. Според нея, решението за нейното освобождаване вече е решено от политическите сили и дори има кандидат за поста й.

Инджова посочи, че проверката на института ще приключи след 9 дни и тогава ще стане ясно каква ще е съдбата й като ръководител. Според нея, администрацията в държавата трябва да престане да освобождава хора по политически причини. Двамата ми заместници са назначени от правителството и са заели постовете си, за да контролират председателя на НСИ.

Ренета Инджова заяви, че е предложила промяна в закона, която да отстрани политическите назначения, но е получила отказ за контакти и обсъждане на проблема от Даниела Бобева и премиера Орешарски. Нещата трябва да се изговорят, смята шефката на НСИ. Тя бе категорична, че преживяната лична трагедия със загубата на дъщеря й не е причина да замълчи, въпреки болката като майка. "Гордостта от постигнатото от нея е повече от преживяната болка", завърши Инджова.