При масирана операция на щатски и федерални власти в Чикаго са арестувани българи по обвинения за източване на кредитни карти. Това съобщава Bulgarian International Television (BIT), канал за българите в Северна Америка.
По информация на телевизията след операцията 30 души са в ареста, от които поне 15 са българи.

Според информация на BIT сред арестуваните са Георги Мартов – Мицубишито, който има най-много повдигнати обвинения – 9. Арестувана е и неговата съпруга Теменуга Колева, известна още като Нушка.

В ареста е и собственикът на българския център „Родина“ в чикагското предградие Норидж Емил Костадинов. Двама от българите са обвинени и за взимане на заем без намерение да го връщат.

Съдът е назначил служебни адвокати на всички. Някои от арестуваните българи са били издирвани и с влезли в сила присъди. Обвиненията на прокуратурата са, че те са участвали в група, занимавала се с пране на пари, банкови измами и измами с кредитни карти. Всеки един от българите има повдигнати между две и четири обвинения.

Прокуратурата иска да бъдат възстановени милиони долара, които твърдят, че са източени от бандата. Днес и утре ще стане ясно дали задържаните ще бъдат пуснати под гаранция, защото властите имат право да ги задържат до 72 часа.

Федералните власти са следили групата в последните 3-4 години. Има записи на проведени разговори между всички участници в групата. Схемата, по която са действали, е класическа - номерата на кредитни карти от Европа са крадени със скимиращи устройства и след това изпращани до арестуваните в САЩ по електронен път по имейл или скайп. Получената информация се вкарвала във фалшиви карти. Така са източени хиляди сметки на банки в Европа, като откраднатата сума възлиза на милиони долари.

Присъдите, които могат да получат българите по Федералния кодекс за пране на пари, е от 10-20 години за всяка една транзакция, а по обвинение за банкова измама – до 30 години. Адвокати коментират, че е възможно някои от задържаните да станат свидетели, след сключване на споразумение с прокуратурата.