"Ако трябва ще поема, ако ми предложат", каза Владимир Писанчев в отговор на въпрос дали би станал председател на Държавна агенция "Национална сигурност".

На въпрос дали ще поеме поста председател на ДАНС, сегашният изпълняващ функциите, потвърди думите на премиера Пламен Орешарски, който съобщи, че наред с името на Делян Пеевски е обсъждано и неговото име. Той призна, че с него е имало разговор. Писанчев обаче каза, че кандидатурата му е само възможност. Той посочи, че има 20 години стаж в системата и това, което се обсъжда е възможност.

ДАНС трябва да работи, категоричен е Владимир Писанчев и това ще е едно от условията, при които той ще се съгласи да поеме агенцията, ако бъде поканен. Той обаче уточни, че това е само възможност, защото "може би ще има и други кандидатури". Писанчев отказа да коментира разработката Галерия и каза, че тя ще бъде коментирана от прокуратурата. Отрече да има напрежение в агенцията.

"Опитваше да види каква е структурата и как трябва да си заеме поста", така той отговори на въпроса какво е правил Делян Пеевски два дни в ДАНС. Писанчев на няколко пъти изтъкна, че е експерт и ДАНС трябва да си гледа работата и отказа да коментира политически решения. Той отрече да е имал достъп до дела. "Положението още не е определено, може ли да оставим нещата да се развиват от само себе си както трябва", призова той.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев посочи, че премиерът и лидерите на партиите, подкрепящи кабинета на няколко пъти вече са посочили, че това е било политическо решение. "Моето мнение е, че човекът, който поеме ДАНС трябва да отговаря на всички условия, които са по закон и наред с това трябва да има съответните морални и политически качества", посочи Йовчев. Той отказа да се ангажира с конкретно име, посочи обаче, тъй като е работил с Владимир Писанчев, че той е "прекрасен професионалист, който се ползва с авторитета не само в България, но и сред международните ни партньори".

Министърът, който преди време беше и председател на ДАНС определи заместникът си тогава и като "човек, който е безспорно почтен, има моралните качества да направи това". "Решенията за това, който ще бъде предложен и кой ще стане председател на ДАНС са първо на министър – председателя, за да вземе решение и да предложи кандидатурата и в края на краищата решението ще бъде на НС", посочи Йочев. Той отказа да коментира качествата на Делян Пеевски с мотива, че не го познава.

Що се отнася до това, че в кабинета се обмисля възможността да има и трети вицепремиер, който да бъде силов, сегашният министър коментира, че има смисъл за това тогава, когато предстоят сериозните реформи. Ръководителите на прокуратурата, МВР и ДАНС обсъдиха днес мерки за противодействие на престъпността. Държавната агенция "Национална сигурност" бе представена от заместник-председателя си Владимир Писанчев на срещата при главния прокурор Сотир Цацаров заедно с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.