Софийски градски съд даде ход и на второто дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Това е делото, по което прокуратурата обвинява Цветанов в длъжностно присвояване в особено големи размери - 50 000 лева - пари от бюджета на МВР. Парите били присвоени в полза на друг - бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Делото се гледа от съдебен състав с председател съдия Десислав Любомиров, който преди да се премести в София правораздаваше в Русе.

Прокуратурата повдигна това обвинение на Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил тези пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение "подписка", а прокуратурата тогава му наложи и мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане на пределите на Република България".

БГНЕС припомня, че в съда вече започна и се гледа първото дело, по което Цветан Цветанов стана подсъдим. По него прокуратурата го обвинява, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Те са били за бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. Прокуратурата внесе в съда и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване, но съдът го върна, а от държавното обвинение вече заявиха, че ще се съобразят с указанията му.